Sylwester 2024/2025

Kuchnia fińska – 10 potraw, których musisz spróbować podczas wizyty

Fińskie potrawy na stole na tle fińskiej natury

Kuchnia fińska? No ba, skandynawska perła, która zdecydowanie zasługuje na Twoją uwagę! Nie będzie tu przesadnej elegancji francuskich restauracji ani słodkich muffinek z amerykańskich piekarni. Kuchnia Finlandii to natura, prostota i świeżość. Przedstawiamy 10 potraw, które koniecznie musisz spróbować podczas swojej wizyty w kraju tysiąca jezior.

Kalakukko – ryba w chlebie

Kalakukko to symbol kuchni fińskiej, typowe dla regionu Savonia. Wyobraź sobie rybę i boczek zamknięte w chrupiącym, ciemnym chlebie. To nie tylko przysmak, ale też prawdziwy obiad w kieszeni! Chleb pełni funkcję ochronnej otoczki, dzięki czemu wszystkie smaki zamykają się w jedną, aromatyczną całość. Znajdziesz Kalakukko na przykład w Kuopio – na tradycyjnym targu Savonia. Cena takiego “rybnego chleba” to około 15-20 euro.

Poronkäristys – duszona sarnina

Nie ma Finlandii bez reniferów, a nie ma wizyty w Finlandii bez spróbowania duszonej sarniny – Poronkäristys. Podałbym Ci przepis, ale co to za przyjemność gotować samemu, skoro najlepiej smakowała będzie na dalekiej północy? Polecamy odwiedzić restaurację “Aanaar” w Inari, gdzie można spróbować tej tradycyjnej potrawy za około 30 euro. Delikatne mięso, puree ziemniaczane i słodka żurawina – po prostu bajka!

Lohikeitto – zupa łososiowa

Fińska zupa łososiowa to kremowy klejnot, który rozgrzeje Cię nawet w najchłodniejszy dzień. Miękki łosoś, świeże ziemniaki, marchew i spora łyżka masła – smakiem przypomina domowy obiad u babci. Ceny w restauracjach wahają się od 12 do 18 euro. W Helsinkach warto zajrzeć do “Ravintola Savotta” – tam właśnie serwują łososiową magię.

Ruisleipä – fiński chleb żytni

Nie odważyłbym się pisać o kuchni fińskiej bez wzmianki o chlebie żytnim. Ruisleipä to smak Finlandii w najczystszej postaci. Próbowałeś kiedyś chleba, który naprawdę smakuje jak las po deszczu? No to jesteś w domu. Chleb ten kupisz w każdym sklepie, a ceny zaczynają się od 2-3 euro za bochenek. Idealny do wszystkiego – od sera po świeżego łososia.

Karjalanpiirakka – pierogi kareńskie

Karjalanpiirakka to nic innego jak pierogi z regionu Karelii, wypełnione nadzieniem z ryżu, ziemniaków lub marchewki, a podawane z maślaną pastą jajeczną. Są małe, ale zabójczo smaczne! Za kilka euro kupisz je na większości targowisk, na przykład na “Hakaniemen Kauppahalli” w Helsinkach.

Mustikkapiirakka – tarta jagodowa

Fińska kuchnia to nie tylko mięso i chleb. To również najlepsze jagodowe wypieki, jakie kiedykolwiek jadłeś! Mustikkapiirakka, czyli tarta jagodowa, to kwintesencja fińskiego lasu. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącej kawy. Cena ciastka w kawiarni to około 4-6 euro. Możesz je znaleźć w “Cafe Regatta” w Helsinkach – miejsce, które nie tylko karmi, ale i cieszy oczy!

Hernekeitto – zupa grochowa

Zupa grochowa, czyli Hernekeitto, to klasyk serwowany tradycyjnie w czwartki. Ta fińska wersja z dodatkiem wieprzowiny jest solidna i sycąca – jak dla prawdziwego wikinga! Ceny w lokalnych barach to około 8-10 euro za porcję. Najlepiej smakowała będzie w “Seurasaari” – muzeum na świeżym powietrzu, gdzie można poczuć ducha dawnej Finlandii.

Salmiakki – czarna słodycz

Nie wszystkie fińskie smaki będą łatwe do polubienia. Salmiakki, czyli czarna lukrecja, to prawdziwy test dla Twojego podniebienia. To jeden z tych przysmaków, które albo kochasz, albo nienawidzisz. Ceny wahają się od 2 do 5 euro za paczkę. Możesz go kupić praktycznie wszędzie, od supermarketów po małe kioski.

Makaronilaatikko – zapiekanka makaronowa

Makaronilaatikko to fińska wersja zapiekanki makaronowej, która przypomina o domowym cieple. Proste składniki: makaron, mięso mielone, mleko i jajka. Podawana często jako ciepła kolacja w domach Fińczyków. Cena za porcję w restauracji to około 10-12 euro. Warto odwiedzić “Kantipur” w Espoo – niech smak zaskoczy Cię swoim bogactwem.

Silli ja uudet perunat – śledź z młodymi ziemniakami

Śledź to kolejny smak Finlandii, który musi znaleźć się na Twojej liście. Silli, czyli śledź, podawany jest z młodymi ziemniakami, koprem i masłem. Prostota tego dania to jego największa zaleta. Warto odwiedzić “Restaurant Savoy” w Helsinkach, gdzie za około 25 euro zjesz to w najczystszej postaci.

Finlandia oferuje nie tylko nieskazitelną przyrodę, ale też niezwykłe smaki, które potrafią zaskoczyć. Kuchnia fińska to podróż po prostocie i naturalności, która sprawia, że chce się więcej!

Źródła

  1. Visit Finland – https://www.visitfinland.com/
  2. Ravintola Savotta – https://www.ravintolasavotta.fi/
  3. Cafe Regatta – https://www.caferegatta.fi/
  4. Hakaniemen Kauppahalli – https://hakaniemenkauppahalli.fi/
  5. Restaurant Savoy – https://savoyhelsinki.fi/
  6. Muzeum Seurasaari – https://www.seurasaarisaatio.fi/
Oceń artykuł

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Kuchnia fińska – 10 potraw, których musisz spróbować podczas wizyty
Madryt w maju - pełen słońca i kultury. Plac Mayor ożywiony barwami wiosny.
Magiczny Maj w Madrycie: Twoje Kompleksowe Przewodnik 2025